top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • White LinkedIn Icon
  • Pinterest

Ze gaan er met je neus vandoor - WES 4

  • sienwerelts
  • 27 mei 2022
  • 3 minuten om te lezen

Is het een dichtbundel? Is het een verhaal? Het is eigenlijk een mengelmoes van beide!


De dichter van het boek begint aan een nieuw boek, maar na één gedicht gaat het helemaal fout. De dichter gaat ten onder aan liefdesverdriet. De letters uit het boek doen er alles aan om de dichter opnieuw aan het schrijven te krijgen. Ze gaan zelfs zo ver dat ze een contactadvertentie plaatsen. Maar daar loopt het volledig mis… Er barst een hevige strijd los tussen de zwarte en de rode letters.

Nadat ik een toffe blogpost over dit boek las, besloot ik om het boek te bestellen. Dit boek MOEST ik lezen! Is het een boek dat ik zou meenemen als ik het in de winkel zou zien liggen? Absoluut niet, maar in het leven moet je uitdagingen uitgaan. Net daarom nam ik een totaal ander genre dan ik normaal zou lezen.


Het boek kwam aan en het eerste wat ik zei was: “Oh nee, dat is zo’n plakkerige buitenkant.” Het zwarte gedeelte is zo’n materiaal waar je alles op ziet (denk maar aan vingers en strepen).

"Oh nee, dat is zo'n plakkerige buitenkant." -Sien Werelts

Ik was zo benieuwd naar de grafische vormgeving dat ik het niet kon laten om al eens vluchtig door het boek te bladeren. Dan is het meteen duidelijk, hier is veel aandacht besteed aan het grafische aspect.


Ik moet eerlijk bekennen, toen ik begon te lezen, dacht ik oprecht dat ik de verkeerde keuze gemaakt had. Ik kon Ted van Lieshouts vernieuwende stijl niet appreciëren. Tot ik onderstaande pagina zag.

Deze pagina vond ik geweldig. Ted van Lieshout slaagt erin om visueel met woorden een situatie te schetsen. Vanaf dat moment kon ik deze vernieuwende stijl appreciëren. Met een opengestelde blik ben ik het boek weer van begin af aan beginnen te lezen.



Creativiteit naar een hoger niveau getild


Van Lieshout is erin geslaagd om creativiteit naar een hoger niveau te tillen. Hij toont aan dat woorden kunnen ROEPEN, letters kunnen rOEpEn en ze een situatie kunnen nabootsen. . (Zie foto hieronder)

De verschillende kleuren staan letterlijk als verschillende fronten tegenover elkaar, zoals soldaten. FENOMENAAL! Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open, waar letters en woorden een echt verhaal kunnen vertellen. Het is misschien gek om het je in te beelden als je het verhaal niet gelezen hebt, maar de woorden en letters worden echte personages. Hoe van Lieshout erin geslaagd is om op een subtiele manier poëzie in het verhaal te brengen, getuigt van een prachtig staaltje woordkunst.

De letters gaan zo ver in hun strijd om in het boek te blijven, dat niet elke letter er ongeschonden uitkomt. Dat de auteur dit vasthoudt tot in het nawoord zorgt voor de ultieme beleving.


Door het nawoord wordt het onderwerp van het boek ook duidelijk. Ik wil absoluut niet te veel prijsgeven van het boek, omdat ik vind dat jullie het allemaal moeten lezen!

Als perfectionist raakte ik soms wel gefrustreerd doordat ik niet alle woorden kon lezen. (Zie afbeelding hieronder)

Hier moet je je als lezer wel kunnen overzetten.


Ideaal voor de klaspraktijk


Dit boek is ideaal om in te zetten in verschillende lessen. Tijdens de lessen rond plastische opvoeding kan er gewerkt worden rond het creatief gebruiken van letters en woorden. In het boek woorden de letters die oorlogsslachtoffers werden creatief vormgegeven op een andere manier. Hier zouden leerlingen ook kunnen over nadenken, hoe zij de getroffen letters terug zouden herstellen.


Als leerkracht Nederlands kan je het boek ook perfect inzetten om leerlingen hun creativiteit aan te wakkeren. Leerlingen die niet houden van lezen gaan deze vorm van lezen misschien wel kunnen appreciëren. Bovendien gaan leerlingen zo inzien dat lezen niet altijd een dikke roman moet zijn, maar ook creatief kan zijn. Het kan het creatieve brein van de leerlingen aansporen en zo hun liefde voor taal aanwakkeren.


Het heeft even tijd gekost voor ik mij kon openstellen voor dit boek. Maar geloof mij, je openstellen voor een ongewoon genre, is echt de moeite!


Sien






Comments


bottom of page