Wat met de zomer? - WES 4
- sienwerelts
- 30 mei 2022
- 4 minuten om te lezen
Mediaknipsel: Verdeeldheid over de ingekorte zomervakantie: hoe groot is de kans dat die er komt? – vrtnws
De zomervakantie ook wel bekend als de grote vakantie, staat ter discussie. Sinds 1830 bestaat de zomervakantie van twee maanden bij ons. Waarom zouden we dit dan nu ineens veranderen?

Juli en augustus zijn de maanden die bekend staan als de zomervakantie. Leerlingen krijgen dan twee maanden vrij van school en de meeste werknemers nemen dan ook hun ‘groot verlof’ op. Ikzelf, mijn ouders en grootouders hebben niet anders gekend. Voor ons staat de zomervakantie dan ook gelijk aan twee maanden vakantie in juli en augustus. Waarom zouden we dat dan ineens veranderen?
Waardoor startte de discussie?
De bal is aan het rollen gegaan door het besluit van het Franstalige onderwijs. Daar zal deze zomer voor het eerst met een kortere zomervakantie gewerkt worden. De zomervakantie duurt dan maar zeven weken. Om dit te compenseren worden de herfst- en krokusvakantie met een weekje verlengd.
Veel onderwijsexperts pleiten al lang voor een inkorting van de zomervakantie. Zij verklaren dat zo de band met de school en de opleiding te lang wordt onderbroken. Welke leerkracht kent het niet: bij het begin van het schooljaar vaak lang bezig zijn om dingen aan te leren die vorig jaar al aangeleerd werden. Onderwijsexperts verklaarden reeds dat hoe langer een vakantie duurt, hoe meer leerstof er verloren gaat. Dit in combinatie met de herfst- en krokusvakanties, die te kort blijken om de batterijen voldoende op te laden, leidde tot het advies om de zomervakantie in te korten en de herfst- en krokusvakantie te verlengen.
Franstalig onderwijs is pro
Het Franstalige onderwijs start volgend schooljaar terug op na een ingekorte zomervakantie. Er wordt dus vol nieuwsgierigheid naar hen gekeken. Voorlopig houdt Vlaanderen de boot nog even af, al ben ik ervan overtuigd dat ze vol spanning kijken naar het pilootproject binnen het Franstalige onderwijs. Afhankelijk van hun bevindingen zullen zij hun uitspraak en beslissing wel bijsturen.
Voor- en tegenstanders
Natuurlijk zijn er altijd voor- en tegenstanders. Hieronder kan je alvast enkele grafieken vinden.

Voorstanders
Het Gemeenschapsonderwijs is alvast voor. Zij spreken zich als koepel duidelijk uit voor de ingekorte zomervakantie. Ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen kan zich vinden in de inkorting. Zij vinden wel dat er dan aan een aantal specifieke voorwaarden moet worden voldaan. Zo willen zij de effectieve meerwaarde voor het leerproces zien door een onderzoek uit Vlaanderen.
Ouders daarentegen zijn verdeeld. Volgens de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen is een kleine meerderheid van de ouders voor de nieuwe invulling van de zomervakantie. Dit omdat het niet altijd evident is om opvang te vinden, een vaste structuur te bieden en kinderen geboeid te houden tijdens de laatste weken van de vakantie.
Tegenstanders
Natuurlijk zijn er ook tegenstanders. De Vlaamse Scholierenkoepel is bijvoorbeeld tegen. Zo zouden acht op tien scholieren een herschikking van de zomervakantie niet zien zitten. Die twee maanden zijn essentieel om mentaal rust te vinden en familie en vrienden te kunnen bezoeken. Ook reizen en buiten zijn bij mooi weer kan zorgen voor die mentale rust. De zomervakantie is ook de enige pauze die echt aanvoelt als vakantie. De leerlingen worden echt losgekoppeld van school. Het is de enige periode die huiswerkvrij is en waar geen deadlines in het vooruitzicht liggen. Verder staat het onderwijs volgens de koepel voor andere en grotere uitdagingen, waardoor het herschikken van de schoolkalender dus even geen prioriteit is.
De Christelijke Onderwijsvakbond is ook geen voorstander. Recent deden zij nog een bevraging bij hun leden. Bijna vier op vijf leerkrachten ziet de inkorting niet zitten. De twee maanden zijn voor hen nodig om tot rust te komen en zich voor te bereiden voor het aankomende schooljaar.
Ook heel wat ouders zien de verkorting niet zitten. Vooral omdat hun gezinsleven en de samenleving eraan aangepast zijn. De ouders merken ook op dat er dan minder weken overblijven om de vakantie te verdelen tussen werknemers. Verder geven gescheiden ouders aan dat ze de vakantieregeling dan zouden moeten aanpassen. Ook moeilijkheden in verband met vakantiewerk en gezinsvakantie worden aangekaart.
Een kleine meerderheid van het gemeentelijke en stedelijke onderwijs zijn tegen de inkorting. Hun voornaamste vrees is tijdsnood om het vorige schooljaar af te sluiten en het nieuwe voor te bereiden.
Wie maakt de keuze?
Ik ben alleszins zeer tevreden dat ik deze knoop niet moet doorhakken. Als je ziet welke verdeeldheid er is over dit onderwerp, ga je nooit voor alle partijen goed kunnen doen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts mag deze taak op zich nemen.
Hij beslist dit natuurlijk niet alleen. Hij vroeg reeds adviezen aan de sociaal-economische raad van Vlaanderen en de Vlaamse Onderwijsraad. Vooraleer hier een beslissing genomen wordt, zullen er eerst nog debatten georganiseerd worden, want zoals Weyts zelf aanhaalt is elke aanpassing van de schoolvakanties een aanpassing voor zowat elke sector en familie in Vlaanderen. Het is dus nooit een beslissing van het onderwijs alleen.
Kortom zal de inkorting nog niet voor meteen zijn.
Mijn mening
Mijn mening? Ik ben vooral zeer blij dat ik deze knoop niet moet doorhakken. Als scholiere had ik zelf heel veel nood aan die twee maanden vakantie. Ik was/ben relatief perfectionistisch, tijdens elke ‘gewone’ schoolvakantie was ik nog steeds bezig voor school. Die twee maanden waren voor mij echt nodig om op adem te komen. Doordat ik in een richting zat die mij lag en ik doorheen het jaar veel werkte, kampte ik niet met een achterstand en pikte ik de informatie allemaal weer snel op.
Nu als toekomstig leerkracht zit ik met een dubbel gevoel. Langs de ene kant denk ik dat er leerlingen zijn die echt nood hebben aan die twee maanden vakantie om volledig tot rust te komen. Ook gezinnen die nood hebben aan twee maanden om een gezellige gezinsvakantie te regelen. Langs de andere kant zijn er leerlingen die dan weer nood hebben aan extra herhaling zodat ze alles rustig opnieuw kunnen verwerken. Hiervoor zou de ingekorte vakantie dan weer goed zijn. Het is dus een moeilijke afweging.
Mogelijks moeten we daar naar een gulden middenweg zoeken: waar bepaalde leerlingen twee volledige maanden vakantie hebben en de anderen iets vroeger opstarten om op een rustig tempo de voorkennis terug op te roepen. Idealiter zijn dit dan geen volledige dagen school of zelfs via afstandsonderwijs zodat deze laatste groep leerlingen zich niet gestraft voelen.
Natuurlijk moeten er dan weer leerkrachten zijn om dit allemaal waar te maken, maar er heerst nu al een lerarentekort. Leerkrachten nu nog extra belasten, is dus nog riskant… maar dit brengt ons weer naar een ander gevoelig onderwerp: het lerarentekort.
Ik ben zeer benieuwd, wat vinden jullie van het inkorten van de zomervakantie? En hebben jullie misschien de ideale oplossing om alle partijen tevreden te stemmen?

Sien
Comments