Waals vs Vlaams schoolsysteem
- sienwerelts
- 29 mei 2022
- 3 minuten om te lezen
Mediaknipsel: Bouchez: “Dat ik geen Nederlands spreek, is schuld van Waals schoolsysteem” – Het Laatste Nieuws
“Mevrouw! Meneer! Waarom moeten wij Frans leren en waarom moeten de Walen geen Nederlands leren?”
Ik denk dat elke leerkracht bovenstaande zin al wel eens gehoord heeft. En ja, wat antwoord je dan? Omdat het Waalse schoolsysteem dat niet verplicht…

Zelf moet ik eerlijk bekennen dat ik deze zin tijdens het leren van de verschillende onregelmatigheden, ook gefrustreerd heb uitgeroepen. Nu jaren later besef ik wel welke meerwaarde die vele lessen Frans gehad hebben. Geloof het of niet, ik heb zelfs een liefde voor de Franse taal ontwikkeld.
Natuurlijk is dat niet voor iedereen het geval. Als ik enkele van mijn vrienden bekijk, waren zij intens gelukkig toen ze beseften dat ze hun laatste les Frans ooit hadden gehad.
Waals vs Vlaams
Ik ga mij niet uitspreken over welk systeem het beste is, dat laat ik over aan echte onderwijsexperts. Aan beide aanpakken zijn zowel voor- als nadelen verbonden. De intrinsieke motivatie om een taal te leren gaat waarschijnlijk hoger liggen bij het Waalse systeem. Zij mogen echter kiezen of ze Nederlands of Duits willen leren. Het nadeel is dat ze met één taal dus geen kennis maken. Het Vlaamse systeem gaat alle leerlingen verplichten om Engels en Frans te leren en bepaalde richtingen gaan ook nog Duits voorgeschoteld krijgen. Zij maken dus wel met alle talen kennis, maar er ontstaat mogelijks een afkeer voor bepaalde talen.
Welk systeem mijn voorkeur geniet? Geen flauw idee, ik ben tevreden over het onderwijs dat ik kreeg. Toch zou ik ook met het Waalse systeem tevreden zijn. Ik ben er wel voorstander van om één systeem door te trekken over het hele land, al is het maar om de discussie over welk systeem het beste is, te stoppen.
“Dat ik geen Nederlands spreek, is schuld van Waals schoolsysteem”
Ik zou het nog even over de uitspraak van Bouchez willen hebben. Bouchez wil dat Wallonië verplicht Nederlands geeft op de secundaire scholen. Zelf geeft hij aan dat hij onvoldoende Nederlands kan spreken door het gebrek aan verplichting.
Met deze uitspraak ben ik het echter totaal niet eens. Het niet kunnen spreken van een taal kan niet enkel aan de secundaire school liggen. Zelf spreek ik totaal geen Duits, als ik vloeiend Duits zou willen spreken, dan zou ik een cursus Duits volgen. Door enkel en alleen op school een taal aan te bieden, gaat men die nog niet vloeiend spreken. Ik vind zijn uitspraak dan ook kort door de bocht en het getuigt voor mezelf van weinig motivatie. De schuld toekennen aan het onderwijssysteem in plaats van zelf toe te geven dat hij ook een kleine schuld hieraan heeft, vind ik een makkelijke uitweg.
Van de Franse lessen die ik op school kreeg, ga ik ook nooit vloeiend Frans kunnen spreken. Door Franse series te kijken, Franse boeken te lezen, Franse radiozenders te beluisteren en vooral door veel Frans te oefenen, is mijn Frans pas vooruitgegaan. Als Bouchez echt wil dat zijn Nederlands beter wordt, is het aan hem om die groei waar te maken. Het schoolsysteem veranderen, kan een kleine bijdrage zijn om de Nederlandse kennis te verbeteren, maar verwachten dat een school zo’n groei kan waarmaken zonder motivatie van de leerlingen, vind ik vrij ambitieus.
"Door Franse series te kijken, Franse boeken te lezen, Franse radiozenders te beluisteren en vooral door veel Frans te oefenen, is mijn Frans pas vooruitgegaan."
Zelf probeer ik mijn leerlingen in de klas zoveel mogelijk te prikkelen om Nederlandse muziek en series te bekijken, maar het zijn zij die het echt moeten doen.
Wat denken jullie? Denken jullie dat een school in staat is om leerlingen vloeiend een bepaalde taal te laten spreken?
Sien
Wil jij het volledige artikel lezen? Dat kan via deze link!
Dag Sien
Mijn 17-jarige ik herkent deze frustraties maar al te goed :) Ik heb vroeger ook dikwijls gevloekt op het Belgische schoolsysteem, waarin wij als Vlamingen verplicht Frans moeten leren en Walen geen Nederlands. Dit vond ik vroeger ook heel oneerlijk. Iets met pubers en hun rechtvaardigheidsgevoel, denk ik.
Als ik er nu op terugblik, ben ik net blij dat ik (verplicht) Frans kreeg in het middelbaar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik anders nooit Frans geleerd zou hebben, terwijl ik mijn (beperkte) Franse kennis nu al een paar keer heb kunnen toepassen.
De schuld bij het schoolsysteem leggen, zoals Bouchez doet, vind ik niet juist. Je kan buiten de schoolmuren ook Nederlands leren als Waal. Maar moet het…