Overal cultuur - WES 3
- sienwerelts
- 19 apr 2022
- 5 minuten om te lezen
Attractiepark: Efteling – Kaatsheuvel Nederland
Nooit gedacht dat ik de Efteling zou aanbevelen als een culturele en educatieve uitstap… maar in de wereld vol wonderen kan alles. En zo zijn de wonderen de wereld nog niet uit en schreeuw ik het van de daken: GA ALLEMAAL OP KLASUITSTAP NAAR DE EFTELING.

Bron afbeelding: https://www.efteling.com/nl
Wat begon als een impulsieve klasuitstap met enkele klasgenoten, eindigde in een heleboel leuke lesideeën. Wie had dat gedacht? Ik alvast niet.
De Efteling kan voor mij tot cultureel erfgoed gerekend worden. Als klein meisje ging ik elke zomer met mijn ouders, mijn zus en een bevriend gezin naar de Efteling. Voor wie mij niet gelooft, hieronder kunnen jullie het bewijs vinden. Als tweejarig meisje zat ik verwonderd naar de poppen van Carnaval Festival te kijken. (En ja, ik ben het blonde meisje in het midden.)

Het verhaal van de Efteling
Wie dacht dat de oprichters in 1933 het idee hadden om zo’n groot en populair attractiepark uit te bouwen, zit er compleet naast. Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn kwamen met het idee om een sportpark aan te leggen in regio Kaatsheuvel. Op 19 mei 1935 opent de Efteling zijn deuren, een sport- en wandelpark met een hoofdvoetbalveld, twee oefenvelden en een speelweide. Vanaf dat moment begon de Efteling te groeien.

Een volgende mijlpaal in de geschiedenis van de Efteling is de opening van het Sprookjesbos. Peter Reijnders brengt de sprookjes tot leven door middel van vooruitstrevende techniek. Doornroosje, Sneeuwwitje, De Kikkerkoning, De Magische Klok, De Chinese Nachtegaal, Het stoute Prinsesje, De zes Dienaren, Het Kabouterdorp, Vrouw Holle en Kleine Boodschap zijn de tien sprookjes die vanaf dan het Sprookjesbos vormden. Fun fact, je kon toen een uitstapje naar de Efteling bemachtigen voor maar 80 cent.
In 1978 doen de eerste attracties hun intrede, zoals het Spookslot. Na decennia trouwe dienst, sluit het Spookslot binnenkort voor eeuwig zijn deuren. Als je het Spookslot nog wilt bewonderen, ga je dus nog snel een bezoekje moeten inplannen. Een praktische tip: je moet je bezoek wel vooraf inplannen. Je moet door de huidige coronamaatregelen nog een tijdslot reserveren om in te checken.
De Efteling krijgt de smaak te pakken en begint het aanbod aan attracties stelselmatig uit te breiden. In de jaren die volgen, bouwt het park zijn eigen hotel, ze openen een golfpark, nieuwe sprookjes worden toegevoegd, Pardoes verwelkomt de bezoekers en de kenmerkende, spectaculaire hoofdingang doet zijn intrede. Wie dacht dat de Efteling dan stilletjes aan zou stagneren, had het compleet mis. Shows, musicals, nog meer sprookjes, de kennismaking met Pardijntje, het ontstaan van de Winter Efteling, onderverdeling in verschillende rijken, de opening van een vakantiepark, nog meer eetgelegenheden, … Ondertussen heb je het hier allemaal.
Metamorfose
Mijn laatste bezoekje aan de Efteling dateerde van ongeveer drie jaar geleden en ik herkende het park bijna niet meer. Als je er enkele jaren niet geweest bent, dan merk je dat het park nooit blijft stilstaan. Ze blijven kleine dingen vernieuwen en aanpassen. Toch blijft er één constante in het Eftelingverhaal, ze stellen nooit teleur. Het kan pijpenstelen regenen en toch kom je met geweldige verhalen (en misschien natte voeten) naar huis.

Een ideale klasuitstap
Jullie kunnen mij nu zot verklaren omdat ik de Efteling als een ideale educatieve schooluitstap zie. Nochtans ben ik er steevast van overtuigd dat deze daguitstap bevorderend is voor de klassfeer en het behalen van educatieve doeleinden.
De Efteling kan als uitstap perfect voor verschillende vakken georganiseerd worden: Nederlands, economie, techniek, elektromechanica, … allemaal kunnen zij verschillende opdrachten bedenken rond hun vak in de Efteling. Idealiter kunnen deze leerkrachten samen zitten om een mooie geïntegreerde opdrachtenbundel te voorzien.
Als toekomstig leerkracht Nederlands kreeg ik spontaan verschillende ideeën. Het sprookjesbos is werkelijk een paradijs voor een Nederlandse les. Het bos zit vol met Nederlandse wonderen: sprookjes, rijmpjes, poëzie, ruimte en Oudnederlands.
Enkele ideeën:
Ga in het Sprookjesbos op zoek naar het sprookje van de Chinese Nachtegaal. Geniet even van het tafereel en beantwoord daarna onderstaande vragen.
o Waarover ging het sprookje? Vat hier het verhaal kort samen.
o Wie is de protagonist in dit verhaal?
o Welke andere personages heb je teruggevonden in het sprookje?
o Vul onderstaande ruimtes verder aan.
§ De geografische ruimte
§ De symbolische ruimte
§ De sociale ruimte
§ De sfeerscheppende ruimte
Ga op zoek naar Hollebolle Gijs. Wat zegt hij en waar hebben ze hiermee rekening gehouden?
Ga naar het kasteel van Sneeuwwitje. Wat valt je op aan het taalgebruik in het magische boek?
...
Als leerkracht economie zag ik ook meteen verschillende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het toepassen van de marketingmix op de Efteling, logisch nadenken waarom attracties in het laagseizoen in onderhoud gaan, waarom de wachtrijen volledig in thema worden gebouwd, wat opvalt aan het assortiment in de souvenirwinkels,… Kortom dingen die ze in de les zagen, laten toepassen op de Efteling.
Ook voor andere vakken, zou ik verschillende lesactiviteiten kunnen bedenken, al moet ik eerlijk bekennen dat ik van technische processen niet veel kaas gegeten heb, maar ik denk dat de leerlingen van de richting bouw of elektromechanica wel antwoorden rond de opbouw van de attractie kunnen zoeken. Ik zie het zelfs nog een beetje groter: het ideale moment om de attitudes van leerlingen te ‘beoordelen’. Hier zouden leerlingen kunnen bewijzen dat ze bepaalde attitudes inzetten.
Kortom een geweldig, leerrijke en toch ook ontspannende uitstap voor leerling en leerkracht. Het moet niet altijd leren-leren zijn, ik ben ervan overtuigd dat leerlingen in een ongedwongen sfeer ook zeer veel kunnen leren, mogelijks zelfs zonder dat ze het op die moment doorhebben. Ik zou er als leerkracht, maar ook als leerling enorm naar uitkijken. Natuurlijk is de Efteling ook gewoon leuk als gewone uitstap, er moeten niet altijd educatieve doeleinden aan verbonden zijn.
Een wijze docente zei mij ooit: “De beste lessen zijn de lessen waar de leerlingen later aan terugdenken en beseffen dat ze toen een belangrijke levensles geleerd hebben, zonder het door te hebben.”
En gelijk had/heeft ze.
Taal is overal
Zelf heb ik nu ook zo’n les geleerd: taal is overal en alles kan leerrijk zijn. Ik had totaal niet verwacht zoveel talige elementen terug te vinden op mijn gezellig tripje met vrienden en toch… Nederlands blijft mij en jou achtervolgen.
Ik ging als leuke ontspanning naar de Efteling en kwam terug met allemaal leuke verhalen en ideeën. Dus ik raad iedereen aan om naar de Efteling te gaan, ook al ben je er ooit geweest, het stelt je nooit teleur.
Een tip: ga op een dag als ze slecht weer hebben voorspeld. Dan kan je overal zeer snel in en kan je het toch wel dure ticketje voor 200% terugverdienen.
Zou jij graag met je leerlingen naar de Efteling willen gaan?
Op naar mijn volgend cultuuravontuur!
Sien
Dag Sien
Ik had inderdaad ook nooit gedacht dat de Efteling zo leerrijk zou zijn! Ik heb zelf ook nog enkele lesideetjes opgepikt tijdens ons bezoekje aan die grote sprookjeswereld:
- Geef de leerlingen de eerste zin van een al bestaand sprookje. Je kan bijvoorbeeld de eerste zin van 'Roodkapje', 'De 7 geitjes', 'Sneeuwwitje',... nemen. Je laat de leerlingen dan in kleine groepjes zelf een sprookje schrijven op basis van die eerste zin. Nadien lezen de leerlingen het eigen sprookje aan elkaar voor. Een leuke manier om de leerlingen creatief te laten schrijven!
- Kies één van de gedichten die te vinden zijn in heel de Efteling en laat de leerlingen eens op onderzoek gaan naar de kenmerken van een…