Muziek in de les Nederlands - WES 1
- sienwerelts
- 12 dec 2021
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 dec 2021
Artikel: Nederlandstalige muziek inzetten in de les - Fons
Als toekomstig leerkracht Nederlands heb ik mezelf al vaak de vraag gesteld hoe ik mijn liefde voor Nederlands kan doorgeven aan mijn leerlingen. Muziek was al vanaf het begin steevast mijn antwoord.

Natuurlijk moet ik hier even mijn oud-leerkracht Engels voor bedanken. Zij moedigde ons aan om meer bewust naar Engelse muziek te luisteren, door elke leerling een liedje te laten kiezen. Uit dit liedje moesten zij dan een woord opnoemen dat zij niet begrepen. Echt een geweldig idee, waar ik vanaf het begin grote fan van was! Al moet ik zeggen dat mijn enthousiasme snel verminderde toen ik besefte dat ik deze woorden nog extra ging moeten studeren voor het examen. Door organisatorische redenen heeft niet elke leerling een lied moeten zoeken en werd het studeren van deze woorden geschrapt. Eind goed, al goed.
Het vaktijdschrift, Fons, scherpte het ‘gepikte’ idee van mijn Engelse leerkracht aan. Waarom dit beperken tot een woord dat ze niet kennen, als je de onderdelen van taalbeschouwing aan bod kan laten komen. Of nog beter, laten zien dat poëzie ook kan terugkomen in songteksten.

Bron afbeelding: Artikel Fons 'Nederlandstalige muziek inzetten in de les'
https://frisonderwijsnederlands.files.wordpress.com/2021/05/fons_6_4_vanhoeck.pdf
Het artikel ‘Nederlandstalige muziek inzetten in de les’ gaf mij nog extra ideeën om muziek in te zetten in mijn Nederlandse lessen. Bijvoorbeeld waarom de leerlingen niet laten debatteren over een controversiële songtekst.
Mijn favoriete tip uit het artikel? Je leerlingen zelf een songtekst laten schrijven. Zij kunnen hun creatieve brein de vrije loop laten gaan, hun taalvaardigheid wordt uitgedaagd en ze kunnen met de leerkracht van muzikale opvoeding de song helemaal tot leven laten komen. Echt een top idee!
Mijn favoriete tip uit het artikel? Je leerlingen zelf een songtekst laten schrijven.
Als jonge leerkracht ben ik nog volledig op de hoogte van de laatste muziektrends. Versta me niet verkeerd, ook ik ben niet altijd fan van de nieuwste liedjes. Zeker niet als ik de liedjes bekijk qua taalgebruik. Maar ze daarom bannen uit de les? Dat is een stap te ver voor mij. Door deze liedjes uit de les te weren, verweer je ook een deeltje van hun interesses.
Een liedje vol taalfouten? Ideaal om samen de taalfouten eruit te halen. Daarnaast biedt het toch ook de mogelijkheid om de leerlingen de evolutie van taal te laten ontdekken. Een ouder liedje vergelijken met een populair recent lied, er is toch bijna niets leukers voor de leerlingen?
Hoe willen jullie de Nederlandse muziek integreren in jullie les?
Groetjes Sien
P.S. Wil jij het artikel lezen? Dat kan via deze link!
Dag Sien,
Met veel interesse las ik jouw post over het artikel 'Nederlandstalige muziek inzetten in de les'. Ik ben zelf niet zo muzikaal, maar ben wel altijd op zoek naar nieuwe manieren om leerstof aan te bieden. Aangezien muziek voor jongeren belangrijk is, lijkt me dit een fijne insteek. Jouw post zette me aan om het volledige artikel te lezen en ik heb weer heel wat nieuwe ideeën op gedaan. Dankjewel!
Om even in te gaan op de reactie van Jessica; ik zou juist wel kiezen voor vrouwonvriendelijke teksten. Deze zijn namelijk een deel van onze maatschappij en dit thema bespreekbaar maken in les lijkt mij zeer nuttig. Hoe ga je nu zelf om met zo'n tekst? Hebben jongens…
Hey Sien
Leuk artikel dat je gekozen hebt! Zelf herinner ik mij die lessen Engels ook nog heel goed en voor mij werkte het heel motiverend om de les te starten met een liedje. Hierdoor leerde ik nieuwe woorden bij en dit op een creatieve en leuke manier.
Als ik zelf voor de klas sta binnenkort, is dit iets wat ik zeker meeneem! Ik ben ervan overtuigd dat de leerlingen dan actiever bezig zijn met taal en dat zij op een leuke en toch leerrijke manier omgaan met Nederlands. Taalfouten uit liedjes halen vind ik persoonlijk ook een goed idee, zodat de leerlingen bewust bezig zijn met wat er fout is en wat juist.
Indien ik dit zou toepassen tijdens…
Wat een fantastische ideeën! De opdracht van jouw leerkracht Engels was misschien wat te beperkt, maar ik ga deze toch in het achterhoofd houden voor mijn lessen Engels 😉 Ik bewaarde het artikel uit “Fons” alvast, het is een geweldige bron van inspiratie!
Zelf ben ik geen fan van liedjes vol taalfouten, ik zal deze dan ook niet snel aanbieden. Ook de vrouwonvriendelijke songteksten van vele Nederlandstalige rappers laat ik liever achterwege. Het blijft belangrijk om in te spelen op de leefwereld van de leerlingen, maar deze gevallen zullen toch niet aan bod komen in mijn les.
Welke muziek zal ik dan wel aanbieden? De nummers uit de Ketnet-reeks “#LikeMe” lijken mij alvast een goed startpunt! Oude nummers in een…