top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • White LinkedIn Icon
  • Pinterest

Kleine overwinningen (Yves Roy) - WES 3

  • sienwerelts
  • 7 apr 2022
  • 5 minuten om te lezen

In ‘Kleine overwinningen’ van Yvon Roy volg je het verhaal van een vader die vecht tegen de diagnose van zijn zoon. Hij kan het moeilijk accepteren. Je ziet hoe hij stap voor stap leert te accepteren dat de toekomst die hij voor zijn zoon gezien had, niet de realistische toekomst zal worden. Je gaat mee in het proces waarbij de vader het lot van zijn zoon omzet in kleine overwinning na kleine overwinning.


Onder het motto van cultuuruitdagingen aangaan, heb ik mijn stripallergie opzijgezet en heb ik het verhaal ‘Kleine overwinningen’ gelezen. Yvon Roy verkocht het boek meteen met de flaptekst. Stripvorm of niet. Ik moest en zou dit boek lezen. En WAUW… Ik ben nog nooit zo blij geweest dat ik mijn stripallergie opzijgezet heb.


Hoe kan je aan je zoontje vertellen dat hij de geweldigste is van alle kleine jongens, ondanks de vreselijke diagnose die inslaat als een bom: autisme, psychomotorische problemen, sociale onaangepastheid… En hoe kan je relatie standhouden als je zo’n nieuws moet verwerken?


Marc heeft het in het begin zeer moeilijk met de diagnose. Wat volgt is het verhaal van een vader die zijn zoon stap voor stap uit het isolement probeert te halen (en tegelijkertijd vecht voor zijn relatie).


Door kleine overwinningen en vooral de liefde voor zijn kind, groeit Olivier op tot een geweldige jongeman. Een jongeman die veel meer kan dan dat de experten ooit gedacht hadden. Hij zou nooit kunnen praten, zelfs ‘normaal’ functioneren zou niet vanzelfsprekend zijn voor kleine Olivier.


Je volgt het hobbelige parcours van vader en zoon op de voet, waarbij Marc probeert om Olivier uit zijn isolement te halen. Het is een leerproces van vallen en opstaan met veel tegenslagen en obstakels, maar toch vooral met de kleine overwinningen die leiden tot een grote verandering.


Doorheen het verhaal zie je Olivier en zijn vader letterlijk en figuurlijk groeien. Het is een ontroerend persoonlijk verhaal, waar duidelijk wordt gemaakt dat het geen verhaal is over autisme. Verbazend genoeg is het niet Olivier die hier met de hoofdrol gaat lopen, maar wel zijn vader Marc.


Het doorzettingsvermogen van Marc om een band met zijn zoon op te bouwen, zijn relatiebreuk te verwerken en elk obstakel te overwinnen, is zo verschrikkelijk ontroerend en tegelijkertijd zo bewonderenswaardig. Eigenlijk schieten mij woorden te kort om te omschrijven wat dit boek met mij gedaan heeft.


Wat een boek!


Als spraakwaterval ben ik sprakeloos. Mijn zus zag het boek op tafel liggen en vroeg: “Precies wel een interessant boek, was het een goed boek?” Ik was sprakeloos. Geloof mij, dat gebeurt niet vaak. Ik wist niet waar ik moest beginnen.


Zo’n geweldig boek en wat een prachtig verhaal. Normaal ben ik geen fan van stripachtige verhalen, ik mis dan vaak diepgang in een verhaal. Maar WAUW. Yvon Roy heeft mijn vooroordelen over strips volledig van de kaart geveegd. Zijn ‘Kleine overwinningen’ was zo aangrijpend dat ik het in één ruk heb uitgelezen. Het was gewoonweg niet mogelijk om het boek weg te leggen.


De illustraties die Yvon Roy gebruikt spreken voor zich. Bij bepaalde delen in het boek wordt er zelfs geen gebruik gemaakt van tekst, maar enkel van bepaalde tekeningen. De kracht van beelden is hier duidelijk ingezet! Desondanks dat de gevoelens niet uitgebreid beschreven worden, geven de illustraties de gevoelens enorm goed mee. Als lezer word je echt meegesleept in het verhaal.


“The more that you read, the more things you will know. The more you learn, the more places you’ll go.” – Dr. Seuss

Ik kwam deze quote tegen en het lijkt wel alsof Dr. Seuss deze quote speciaal voor dit boek ontworpen heeft. Dankzij dit verhaal heb ik zoveel bijgeleerd, op alle gebieden. Het verhaal leert dat er verschillende manieren zijn om met autisme om te gaan, hoe we een tegenslag verwerken en obstakels overwinnen.


Wat het mij vooral geleerd heeft? Het boek heeft mij geleerd dat je nooit iemand mag onderschatten, zeker niet bij een pril begin als je nog niets van een persoon weet.


Het boek legt verschillende typische aspecten vast van personen met autisme, maar het toont verschillende benaderingen die kunnen worden toegepast. Al deze elementen zijn zo subtiel aanwezig zonder de aandacht van het prachtige verhaal van vader en zoon af te leiden.


Wat ik ook zo geweldig vind aan dit boek is dat er ineens ook nog een godsdienst wordt aangehaald. Zo worden enkele wijsheden uit het boeddhisme meegedeeld, maar het is vooral de manier waarop ermee wordt omgegaan. De zus van Marc lacht er een beetje mee, maar Marc trekt zich dit niet aan. Een goede levensles als je het mij vraagt. Het is een enorm klein detail in het boek, maar het is toch een detail dat mij bijblijft.


Uit dit verhaal waar de weg die vader en zoon samen bewandelen centraal staat, worden er subtiele levenslessen meegegeven aan de lezer. Doordat Marc deze als vader meegeeft aan zijn zoon, krijgt de lezer ook een belangrijke levensles mee.


Een ontroerende getuigenis als je beseft dat de namen in het boek pseudoniemen zijn en dit echt een geweldige weg is die zij in realiteit samen bewandeld hebben.


Ideaal voor de schoolbibliotheek


Als toekomstig leerkracht Nederlands, ben ik laaiend enthousiast over dit boek! Het is ideaal om op mijn toekomstige leeslijst voor de klas te zetten. Het boek biedt zoveel voordelen.

  • Leerlingen die geen grote fan zijn van lezen, gaan door het stripachtige formaat aangespoord worden om het boek toch te lezen.

  • Leerlingen gaan zich kunnen verplaatsen in anderen en zo empathie leren ontwikkelen.

  • Dankzij het boek gaan de leerlingen inzien dat ze ondanks dat anderen zeggen dat ze iets niet kunnen, door het toch te proberen, het misschien wel kunnen.

  • Ze maken kennis met een andere manier van lezen.

  • Voor bepaalde leerlingen kan het een eerste kennismaking met autisme zijn.

  • Het thema leent zich perfect tot een klasgesprek.

  • Uit een bepaalde passage (zie foto hieronder) kunnen de leerlingen zeer veel leren. Zo zien ze dat anders zijn niet raar moet zijn, ze zien dat anders zijn ook gewoon normaal kan/mag zijn.

Literair gezien is het misschien niet het allerbeste boek. Als het puur over het taalkundige gegeven gaat, blijft het boek toch wat beperkt. Zelf ben ik absoluut geen voorstander van lezen te beperken tot woorden lezen. De illustraties, de paginadiktes, de cover, … alles geeft het verhaal mee kleur. Yvon Roy heeft dit allemaal gecombineerd in dit pareltje!


Voor diegene die het nog niet doorhebben: ik verplicht iedereen om dit boek te lezen! Natuurlijk ga ik niet verklappen wat er van Olivier terechtgekomen is… dat moeten jullie zelf maar ontdekken.


Ben jij een leerkracht Nederlands? Dan raad ik jou ten sterkste aan om dit boek aan te reiken aan je leerlingen. Wie weet zorg jij zo dat leerlingen een liefde voor lezen ontwikkelen.


En wees nu eerlijk: door dergelijke vernieuwende boeken het plezier van lezen laten ontdekken, kan er iets mooiers zijn?



Veel leesgroetjes

Sien


P.S. Oh ja, voor ik het vergeet. Via deze link kunnen jullie vinden in welke buurtbibliotheek ‘Kleine overwinningen’ staat. Mocht het dus echt niet duidelijk zijn, ik ben enorme fan van het boek. Anders doe ik al deze moeite niet. 😉

1 Comment


Vero Voo
Vero Voo
Apr 18, 2022

Ik was er eigenlijk zelf niet eens opgekomen om de stripwereld opnieuw te gaan verkennen na al die jaren. Toen we als kind mee op skireis gingen mochten mijn broer en ik 2 strips kopen, die voor vertrek reeds uitgelezen waren en die we dan 10 keer herlazen tijdens de lange heen- en terugrit...


Wat een fijn thema wel, dit lijkt me ideaal om aan leerlingen duidelijk te maken dat het belangrijk is om van je veerkracht gebruik te maken en vertrouwen te hebben in het feit dat een mens werkelijk veel aankan.


Bedankt voor de tip! Ik ga me er (misschien) aan wagen!


Groet,

Véro


Like
bottom of page