top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • White LinkedIn Icon
  • Pinterest

Jakob Smits Museum - WES 1

  • sienwerelts
  • 19 dec 2021
  • 4 minuten om te lezen

Museum: Jakob Smits Museum - Mol


Woensdag 15 december 2021, de dag dat ik mijn schilderkunstmuseumangsten ging overwinnen. Ik ben absoluut geen persoon die wild wordt van een Van Gogh, laat staan van fresco’s. Na onze Italiëreis in 2018, heb ik zelfs een hemelse afkeer gekregen van fresco’s.

Ik hoor het jullie al zeggen, waarom ga je dan nu ineens in godsnaam naar een museum van een kunstschilder?


Wel, al 21 jaar lang rijd ik voorbij het Jakob Smits Museum zonder te weten wat er nu juist in dit museum hangt. Het museum is zo dichtbij dat ik er op 10 minuutjes zou kunnen geraken. Toch was ik er nog nooit geweest. En stiekem was ik wel benieuwd of deze kunst me toch ook zou kunnen bekoren.


Even een toffe kanttekening, ondanks het grote plakkaat buiten ben ik er toch in geslaagd om de verkeerde kant op te wandelen.


Ben jij op zoek naar een laagdrempelig kunstmuseum om als nieuweling in de kunstcultuur jouw interesses te ontplooien? Dan is het Jakob Smits Museum ideaal voor jou!

Het Jakob Smits Museum is echt een goede instapper voor een nieuweling in de schilderkunsten zoals mij. Het is een zeer kleinschalig museum dat in teken staat van Jakob Smits, een relatief bekende kunstschilder. Jakob Smits was een kunstschilder vooral bekend van zijn aquarellen en olieverfwerken.


Voor dit museumbezoek moet je geen halve dag vrijhouden. Op minder dan een uur heb je heel het museum bezichtigd. Ik werd vriendelijk ontvangen door een man. Hij begon van alles uit te leggen, ik kreeg een audiogids in mijn hand en kon na de uitleg van de man beginnen aan mijn bezoek.


Het bezoek


Ik had het museum volledig voor mij alleen. Met mijn gids van dienst, Guy Mortier, in de hand vertrok ik aan mijn rondleiding. Voor degene die denken, Guy Mortier die naam zegt me iets? Guy is hoofdredacteur van het blad Humo.


Doorheen het museum waren audiofragmenten verspreid. Initieel dacht ik dat dit een tof idee was…tot de audiofragmenten begonnen af te spelen. Ik ben een echte voorstander van de audiogidsen. Zo kan ik alles rustig op mijn tempo afronden. Stukken die ik niet zo interessant vind, kan ik sneller doorlopen. Onderdelen waar ik mij volledig voor kan interesseren, daar kan ik dan iets langer blijven plakken.


Het nadeel aan deze audiofragmenten was dat deze veel te langdradig waren, ik was al twee mogelijke audiofragmenten gepasseerd terwijl ik nog naar het eerste fragment aan het luisteren was. En mochten de fragmenten nog interessant zijn, dan was dit geen probleem. Nu was dit echter wel een probleem. De fragmenten waren zo langdradig en met momenten ook een beetje ongepast waardoor er een luide zucht van mijn zus volgde als ik een nieuw fragment opzette.


De fragmenten hadden een grote meerwaarde kunnen bieden indien deze over de schilderijen gingen, of over het leven van Jakob Smits. Nu gingen de fragmenten over het leven van Jakob Smits en wouden ze hier een grappige twist aan geven. De humoristische insteek was er, maar was compleet mislukt. Uitspraken rond dickpicks en Temptation Island gaat de meerderheid van de bezoekers niet kunnen bekoren.


De kunst op zich vond ik mooi om te zien, zeker omdat Jakob Smits verschillende stijlen gebruikte. Zo gebruikte hij bijvoorbeeld het expressionisme. Zelf zijn deze termen voor mij Chinees, ik heb geen flauw idee wat typerend is voor elke stijl. Het internet leerde mij ondertussen dat via het expressionisme de kunstenaar gevoelens of ervaringen wilt uitdrukken door een vervorming van de werkelijkheid. Daarnaast had Jakob Smits de gave om de Stille Kempen, waar hij zijn hart aan verloor, prachtig voor te stellen. De landschappen leken voor mij allemaal zeer herkenbaar.


De gezichten die hij schilderde gaan mij mogelijks wel enkele nachtmerries bezorgen, de meeste gezichten die hij tekende waren een hoofd zonder gezicht of een zeer vaag gezicht. Als een gezicht als portret wat in perspectief getekend werd, zat er precies altijd één dik oog bij. Van de gezichten was ik dus geen grote fan.




Mijn favoriete schilderijen waren het Malvinaprieeltje en het meisje met de sinaasappels. Wat ik het mooiste vond aan de schilderijen was de afwisseling. De afwisseling tussen de aquarelwerken en de olieverfwerken vond ik echt magnifiek. In bepaalde schilderijen speelde Smits ook met diepte en licht. Dit vond ik ook echt prachtig om te zien. Maar eens ik een schilderij gezien heb, dan heb ik het gezien. Ik kan hier geen uren naar blijven kijken. Mijn museumbezoek was dan ook vrij snel afgelopen. Zonder de audiobegeleiding was ik waarschijnlijk na een half uurtje alweer buiten geweest.





Wat ik het beste vond aan dit museumbezoek was de manier waarop ze proberen de jongere generatie toch spelenderwijs te laten kennismaken met kunst. In dat opzicht zijn ze volledig geslaagd! Jammer genoeg behoorde ik niet tot de juiste leeftijdscategorie om deel te nemen aan het museumspel.



Bovendien komt er binnenkort een voorleesboek uit. Hierin laten ze kinderen kennismaken met Jakob Smits door samen met de kleinzoon van Jakob Smits te zoeken naar het beroep van zijn grootvader. Dit boek is opgesteld voor leerlingen tot 12 jaar. Leerlingen uit het eerste middelbaar zouden hier echter ook enorm veel aan kunnen helpen, en desondanks het boek slechts tot 12 jaar is, zit ik toch ook een beetje ongeduldig te wachten tot het voorleesboek uitgebracht wordt.


Mijn bezoek werd afgesloten met nog wat extra informatie en boeiende verhalen van de man uit het museum. Zo vertelde hij dat het boek normaal al gedrukt moest zijn, maar een tekort aan papier hier een stokje voor stak. Hopelijk is er snel papier geleverd waardoor de boeken afgedrukt kunnen worden en ik snel een exemplaar kan lezen!


Ik heb ontdekt dat de echte schilderkunst mij wel degelijk maar oppervlakkig ligt en mijn interesse zich beperkt tot ‘mooi’ en ‘oei wat is dit’. Maar ik heb wel een interessant museum ontdekt dat ik later met leerlingen uit het eerste middelbaar kan bezoeken om dan het interactieve spel te spelen.


Is het museum een aanrader? Absoluut! Als je van dergelijke kunst houdt en op zoek bent naar een korte tijdsbesteding.


Wat vinden jullie van dergelijke schilderkunstwerken?



Op naar mijn volgende cultuuravontuur!


Sien

Comments


bottom of page