De kracht van opvallend cijfermateriaal - WES 3
- sienwerelts
- 26 apr 2022
- 3 minuten om te lezen
Mediaknipsel:
2 op de 3 beroepsleerlingen kunnen na afstuderen niet voldoende lezen, begrijpend luisteren of rekenen: "We falen echt" – vrt
Opnieuw zomerscholen in 2022: "Zomerscholen zijn hoe dan ook een blijver" – vrt
Op vrijdag 1 april lees ik de woorden: “2 op de 3 beroepsleerlingen kunnen na afstuderen niet voldoende lezen, begrijpend luisteren of rekenen.” Een slechte 1 aprilgrap? Jammer genoeg niet.

Vrt heeft goed begrepen hoe je de aandacht kan trekken. Door confronterend cijfermateriaal te gebruiken. Toch trok dit artikel niet specifiek mijn aandacht door het cijfermateriaal, maar vooral door: “kunnen na afstuderen niet voldoende lezen, begrijpend luisteren of rekenen.”
...
Onlangs gaf ik zelf les aan 7 Haarzorg. Vijf leerlingen waren aanwezig, dit wil zeggen dat slechts één à twee leerlingen voldoende kan lezen, begrijpend kan luisteren en kan rekenen. Als ik hier nu aan terugdenk, vind ik dit extreem triestig. Al kan ik wel vol trots zeggen dat mijn leerlingen hierin geslaagd zijn. Een lees- of luisteroefening waar zij informatie uit moesten halen…mijn leerlingen zijn er met glans in geslaagd.
Toch is dit blijkbaar niet altijd zo. Onderstaande grafiek geeft het percentage leerlingen, dat de eindtermen uit de derde graad BSO haalt, weer. Als je nu denkt dat dit aan de teksten ligt, heb je het fout. Het gaat hier niet om zeer ingewikkelde teksten. Het gaat bijvoorbeeld over de voorwaarden om een pot verf te gebruiken en te berekenen hoeveel potten je nodig hebt.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/01/peilingsproeven-bso-pav/
"Het gaat om de essentiële informatie uit een korte tekst halen, weten wat er bedoeld wordt en daar naar handelen. Het gaat dus niet om hoogdravende theoretische kennis. Het gaat om basisvaardigheden die je nodig hebt in het dagelijkse leven. Zoals treintabellen lezen of aankopen doen in een supermarkt." – Dirk Van Damme
Waar ligt het aan?
Kunnen we ook dit probleem toekennen aan de coronapandemie? Ja en nee. De leerlingen hebben de afgelopen twee jaar in de gekste omstandigheden les gekregen, maar volgens Rianne Janssen is deze tendens al zichtbaar vanaf 2013. Ik denk dat onderstaande grafiek ook laat zien dat Janssen jammer genoeg niet liegt.

Volgens Van Damme zijn de slechte resultaten ook nog toe te kennen aan twee andere factoren, namelijk de thuistaal en de socio-economische situatie.
Wat kunnen we doen?
Wat kunnen we doen? Ik denk dat dit een zeer goede vraag is. Een pasklare oplossing is er volgens mij jammer genoeg niet. Als toekomstig leerkracht wil ik wel echt mijn steentje bijdragen om deze problematiek aan te pakken. Binnen mijn lessen in het 7e jaar BSO, zette ik sterk in op vraag gestuurd en nuttig onderwijs. Voor het vak Ondernemend Project werkte ik een hele sessie uit rond: wat na het secundair? De leerlingen waren zeer geïnteresseerd en zochten ijverig naar antwoorden op het internet. De teksten zowel online, als door mij voorzien, namen zij meteen onder de loep. Alles om een antwoord op hun vragen te vinden. De leerlingen waren ineens zeer gemotiveerd om teksten te lezen en filmpjes te beluisteren, omdat zij dat zinvol vonden op dat moment. Misschien is dit de oplossing, leerlingen proberen fragmenten aan te reiken die zij als zinvol ervaren op dat moment.
Afgelopen zomer werden er zomerscholen georganiseerd. Met deze zomerscholen wilden ze de leerachterstand bij leerlingen die opgelopen werd door corona, proberen bij te benen. Wie het nieuws volgt, heeft het misschien al gehoord. Ook deze zomer gaan de zomerscholen weer open. Voor mij is dit echter niet meteen de oplossing voor het secundair onderwijs. Er kampen immers al zoveel jongeren met schoolmoeheid. Hebben zij dan niet eerder nood aan een vrije vakantie zonder zomerschool? Zijn die zomerscholen toch de oplossing voor de slechte peilingsresultaten? Ik weet het niet, ik ben ervan overtuigd dat dit een werkje van lange adem zal worden.
Een snelle oplossing om de resultaten op te krikken? Deel ze dan zeker met mij in de opmerkingen!
Groetjes Sien
P.S. Wil jij de artikels lezen? Dat kan via deze linken!
dag Sien!
Goeie vraag die je behandelt: Wat kunnen we doen om de lees- en luistervaardigheid te verbeteren zodat de meesten de eindtermen halen?
Je schrijft: "Voor het vak Ondernemend Project werkte ik een hele sessie uit rond: wat na het secundair?". Ik denk dat je hiermee zeker op het juiste spoor zit. Zoals de befaamde truc om iemand een pen te proberen verkopen: geef je potentiële klant een blaadje en vraag hem/haar om iets op te schrijven. Het gaat over inspelen op de actuele behoeftes van de leerlingen, zoals jij duidelijk toegepast hebt met jouw sessies.
Langs de andere kant denk ik dat leerlingen onder ongelofelijke informatiestress bedolven worden. Ze worden langs alle kanten aangevallen met berichtjes, reclames, slogans,…