Corona en het onderwijs - WES 1
- sienwerelts
- 18 dec 2021
- 3 minuten om te lezen
Mediaknipsel: Na overleg: onderwijs schept meer duidelijkheid over nieuwe maatregelen, die gelden vanaf woensdag - Het Nieuwsblad

Vrijdag 3 december 2021, het bericht dat het secundair onderwijs weer deeltijds vanop afstand georganiseerd moet worden begint langzaamaan door te dringen. Het ideale moment om mijn opinie als toekomstige leerkracht, over afstandsonderwijs eens neer te pennen.
Corona en afstand kan je ondertussen niet meer loskoppelen van elkaar. Beide zaken werden geruime tijd geleden geĆÆntegreerd in ons leven en zijn nu ook een deel van onze huidige cultuur geworden. Handen geven wanneer je nieuwe mensen leert kennen, lijkt eeuwen geleden. Telewerk en afstandsonderwijs lijken dan weer het nieuwe normaal te worden.

Handen schudden wanneer je nieuwe mensen leert kennen, lijkt eeuwen geleden.
Bron afbeelding: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/stad-man-mensen-vrouw-4963437/
Als toekomstige leerkracht betreur ik de beslissing om opnieuw over te schakelen naar hybride onderwijs. De leerlingen mogen zo nog maar maximaal 50 procent van de lestijd aanwezig zijn op school. Voor leerlingen in een arbeidsmarktgerichte studierichting wordt er wel een uitzondering gemaakt. Zij mogen meer dan 50 procent aanwezig zijn op school. Zo verwachten we dat de leerlingen in afstandsonderwijs zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om vanachter hun scherm les te volgen. Dit is voor leerlingen absoluut niet vanzelfsprekend. Zij worden immers beĆÆnvloed door de vele externe prikkels die thuis aanwezig zijn. Bovendien valt hun dagdagelijkse structuur ook ineens weg. Zelf regelmaat en structuur in de dag brengen is voor velen ook nog zeer moeilijk.
En dan heb ik het nog niet over de technologische kant die volledig in orde moet zijn. Kwalitatief afstandsonderwijs kan enkel en alleen gegarandeerd worden indien iedereen over een stabiele internetverbinding beschikt.

Jammer genoeg is dit nog niet voor alle leerlingen het geval, zeker wanneer er nog broers of zussen op hetzelfde moment online les moeten volgen.
Bron afbeelding: https://www.kennisnet.nl/artikel/8474/zo-blijven-leerlingen-betrokken-tijdens-een-online-lesinstructie/
Als toekomstig leerkracht Nederlands stel ik mij dan ook de vraag hoe leerlingen betrokken kunnen blijven bij de les. Zelf gaf ik een online les. Ik duidde leerlingen aan, maar dan volgde er radiostilte. āMijn microfoon werkt niet.ā, āMijn internet was weggevallen.ā en āMevrouw u blijft haperen.ā, zijn de klassiekers die ik na 10 minuten kon lezen in de chat. Voornamelijk wanneer er oefeningen verbeterd moesten worden, had precies iedereen ineens problemen.
"Mijn internet was weggevallen."
Dit alles maakt mij dan ook ongerust, ik snap volledig dat dit voor leerlingen ook niet makkelijk is. Er zijn thuis immers zoveel afleidingen. Maar ik maak mij dan zorgen, snappen de leerlingen het wel, gaan ze het wel kunnen op het examen, gaan ze geen leerachterstand opbouwen? Dus voorzie ik ook nog extra filmpjes. Filmpjes waarin ik eigenlijk alle leerstof van in de les nog eens uitleg. Mochten er dan leerlingen zijn waarbij het internet echt weggevallen is, dan kunnen zij de leerstof wel kwalitatief verwerken.
Zeker voor leerlingen met een beperkt taalbegrip vind ik online les desastreus. Hun spreekkansen nemen immens af. Als je deze kansen toch wil aanbieden, kunnen zij zich verschuilen achter een scherm en kunnen ze al snel zeggen dat er technologisch iets mis is. Dit kan je als leerkracht natuurlijk niet controleren.
"Mijn microfoon werkt niet."
Ik denk dat het voor jullie al wel duidelijk is, ik ben absoluut geen voorstander van afstandsonderwijs. Maar voorlopig is er jammer genoeg even geen andere oplossing.
Vind jij het ook zo moeilijk om je leerlingen betrokken te krijgen en te houden bij jouw online les? Dan heb ik een goed alternatief dat de betrokkenheid en motivatie even kan verhogen. Zo startte ik de les met een quiz. Als stagiaire had ik het geluk dat hun vakleerkracht ook deelnam aan de quiz. Zo kon ik de leerlingen aanmoedigen dat ze hun leerkracht moesten verslaan. De motivatie steeg meteen en iedere keer dat iemand over de vakleerkracht sprong, ontplofte de chat. Een of andere spelvorm met competitie, zoals een quiz, in je les steken is dus zeker een goed idee!
Ik hoop dat iedereen zijn draai een beetje kan vinden in het afstandsonderwijs en we hopelijk weer snel fysiek voor de klas kunnen staan. Voorlopig is het even moeilijk, maar moeilijk gaat ook!
Wat prefereren jullie, afstandsonderwijs of fysiek onderwijs? En hoe houden jullie de leerlingen betrokken bij een online les?
Bezorgde groetjes
Sien
Comments