Bye bye eindtermen - WES 2
- sienwerelts
- 2 okt 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 dec 2022
Midden juni, het schooljaar loopt bijna op zijn einde, ik zit rustig in de auto als het Grondwettelijk Hof een bom dropt… de eindtermen van de tweede en derde graad worden vernietigd. Rustig rijd ik verder. Tegen september is daar wel een oplossing voor gevonden, denk ik bij mezelf… toch niet.

Over de nieuwe eindtermen is al heel wat inkt gevloeid. Er zijn zowel voor-als tegenstanders. Het Gemeenschapsonderwijs staat volledig achter de nieuwe eindtermen, Katholiek Onderwijs Vlaanderen daarentegen is tegen. Na de introductie van de nieuwe eindtermen trok Katholiek Onderwijs Vlaanderen met nog enkele andere scholen naar de rechtbank. Deze scholen vinden dat de nieuwe eindtermen hun eigen pedagogisch project in gevaar brengt. Uiteindelijk besliste het Grondwettelijk Hof in midden juni dat de nieuwe eindtermen en dus ook de speciaal daarvoor aangepaste leerboeken, in de vuilbak mochten gegooid worden. Katholiek Onderwijs Vlaanderen kreeg dus gelijk.
Maar hoe moet het nu verder? Wat moeten we doen tot de nieuwe eindtermen op punt staan?
Eigenlijk gaan we nu gewoon verder met de oude eindtermen tot de nieuwe eindtermen zijn goedgekeurd, maar België kennende kan dit wel eens een tijdje duren. Gelukkig is het niet zo dramatisch als ik dacht toen ik dit artikel zag voorbijkomen. Ik dacht dat we dit schooljaar zonder boeken, eindtermen en volledig freewheelend moesten ingaan. Gelukkig is dat niet het geval. Anders zou de materie per klas, per jaar, per school zeer verschillend zijn. Toen ik startte met de opleiding had ik nooit verwacht dat ik dit ging zeggen, maar ik ben blij dat er eindtermen zijn. Hoe hard ik er ook al op gevloekt heb, ik zou ze niet kunnen missen. Ze zijn de leidraad van ons onderwijs.
Mijn mening over de eindtermen
Hoe ik denk over eindtermen? We kunnen niet zonder. Dat staat vast voor mij. Als er geen eindtermen zijn dan gaat het onderwijs per school en per leerkracht veel te fel verschillen. Daarom ben ik over het algemeen wel fan van de eindtermen. Over de nieuwe eindtermen oordelen, vind ik moeilijk.
Ik stond afgelopen jaar in de tweede en derde graad en kreeg dus te maken met de nieuwe en oude eindtermen. Na slechts één jaar ‘in het onderwijs’ kan ik hier moeilijk over oordelen. Van sommige nieuwe en oude eindtermen was ik fan, van andere nieuwe en oude eindtermen was ik totaal geen fan. Mijn begeleidende vakleerkrachten hoorde ik soms wel eens vloeken over bepaalde eindtermen. Zo vertelde één van mijn vakleerkrachten ooit dat ze aan de ene eindterm wel elke les kon werken, terwijl een andere eindterm heel moeilijk te integreren was.
Een algemeen oordeel kan ik zelf nog niet vellen. Ik ben op dit moment vooral dankbaar dat er eindtermen bestaan.
Ik ben nu zeer benieuwd naar jullie mening. Deel gerust jullie ervaring met de (nieuwe en oude) eindtermen, zo kan ik mijn mening en kennis alleen maar bijschaven!
Sien
Comments